Soczyste kotleciki w greckiej panierce


Soczyste kotleciki w greckiej panierce

Rumiane i wilgotne fileciki z kurczaka pieczone w pysznej marynacie, która nadaje im smaku, aromatu i soczystości. Razem z mięsem polecam upiec chrupiące ziemniaczki, na które przepis znajdziecie  tutaj KLIK.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 jajko

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki passaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

sól, pierz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra

 

*** Każdy filet kroimy poprzecznie na 2-3 części ***

*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz passatę i przyprawy: 1 łyżeczkę soli i słodkiej papryki, szczyptę pieprzu i ostrej papryki oraz po 1 łyżce suszonego oregano oraz bazylii i przeciśnięty czosnek ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Mięso zanurzamy w marynacie, delikatnie mieszamy, aby dokładnie było nią obtoczone ***

*** Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po tym czasie mięso w marynacie układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut (w zależności od grubości mięsa) ***

*** Przez połowę czasu filety pieczemy pod przykryciem (zakryłam folią aluminiową), a później bez przykrycia i można wtedy mięso przełożyć na kratkę, włączyć opcje grill od góry, aby kotleciki ładnie się zrumieniły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE