Soczyste kotleciki w greckiej panierce
Rumiane i wilgotne fileciki z kurczaka pieczone w pysznej marynacie, która nadaje im smaku, aromatu i soczystości. Razem z mięsem polecam upiec chrupiące ziemniaczki, na które przepis znajdziecie tutaj KLIK.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
sól, pierz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra
*** Każdy filet kroimy poprzecznie na 2-3 części ***
*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz passatę i przyprawy: 1 łyżeczkę soli i słodkiej papryki, szczyptę pieprzu i ostrej papryki oraz po 1 łyżce suszonego oregano oraz bazylii i przeciśnięty czosnek ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Mięso zanurzamy w marynacie, delikatnie mieszamy, aby dokładnie było nią obtoczone ***
*** Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** Po tym czasie mięso w marynacie układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut (w zależności od grubości mięsa) ***
*** Przez połowę czasu filety pieczemy pod przykryciem (zakryłam folią aluminiową), a później bez przykrycia i można wtedy mięso przełożyć na kratkę, włączyć opcje grill od góry, aby kotleciki ładnie się zrumieniły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ