Pyszne bułki maślano-czosnkowe
Proste i dość szybkie w przygotowaniu domowe bułeczki. Ich bogaty smak i apetyczny wygląd sprawiają, że są one niezastąpione na śniadanie, kolacje czy przekąskę.
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej
30g przestudzonego, roztopionego masła
3 łyżeczki drobnego cukru
1 łyżeczka soli
4g suchych drożdży
280ml letniego mleka
- Dodatkowo:
50g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta soli
1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita, elastyczna masa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i dzielimy na 10 lub 12 części. Formujemy podłużne, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny ***
*** Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem. Tak przygotowanym płynem smarujemy bułeczki z wierzchu ***
*** Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli ***
*** Na bułeczkach wykonujemy po dwa lub trzy poprzeczne nacięcia. W nacięciach umieszczamy masło ziołowe ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)