Pyszne bułki maślano-czosnkowe


Pyszne bułki maślano-czosnkowe

Proste i dość szybkie w przygotowaniu domowe bułeczki. Ich bogaty smak i apetyczny wygląd sprawiają, że są one niezastąpione na śniadanie, kolacje czy przekąskę.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej

30g przestudzonego, roztopionego masła

3 łyżeczki drobnego cukru

1 łyżeczka soli

4g suchych drożdży

280ml letniego mleka

  • Dodatkowo:

50g miękkiego masła

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

szczypta soli

1  jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita, elastyczna masa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i dzielimy na 10 lub 12 części. Formujemy podłużne, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny ***

 

*** Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem. Tak przygotowanym płynem smarujemy bułeczki z wierzchu ***

*** Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli ***

*** Na bułeczkach wykonujemy po dwa lub trzy poprzeczne nacięcia. W nacięciach umieszczamy masło ziołowe ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE