Sernikokarpatka z jagodami
Delikatne i kruche ciasto parzone przełożone rozpływającą się w ustach, kremową masą serową z jagodami. Połączenie dwóch pysznych ciast, które tworzy prawdziwą eksplozję smakową. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
70g masła
pół szklanki wody
pół szklanki mąki
3 jajka
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
500g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
16g cukru waniliowego – 1 opakowanie
250g białej czekolady
100g schłodzonej śmietanki36%
ok pół szklanki mrożonych jagód
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
*** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***
*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa ***
*** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***
*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***
*** Na blaszce układamy dwa ranty lub tortownice bez spodu o średnicy około 20cm (można też upiec osobno jeśli nie mamy dwóch blaszek) i wykładamy ciasto ***
*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy masę serową. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski ***
*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia, ale nadal ma pozostać płynna ***
*** Ser mielony miksujemy z cukrem waniliowym, pomału mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową ***
*** Masę serową wykładamy na jedno z upieczonych wcześniej ciast, wyrównujemy ***
*** Na masę wykładamy mrożone jagody ***
*** Jagody delikatnie mieszamy z masą serową ***
*** Całość przykrywamy drugim ciastem karpatkowym ***
*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 5 godzin do lodówki. Po wyjęciu z rantu ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ