Sernikokarpatka z jagodami


Sernikokarpatka z jagodami

Delikatne i kruche ciasto parzone przełożone rozpływającą się w ustach, kremową masą serową z jagodami. Połączenie dwóch pysznych ciast, które tworzy prawdziwą eksplozję smakową. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

70g masła

pół szklanki wody

pół szklanki mąki

3 jajka

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa sernikowa: 

500g mielonego twarogu (może być z wiaderka)

16g cukru waniliowego – 1 opakowanie

250g białej czekolady

100g schłodzonej śmietanki36%

ok pół szklanki mrożonych jagód

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***

*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa ***

*** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***

*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***

*** Na blaszce układamy dwa ranty lub tortownice bez spodu o średnicy około 20cm (można też upiec osobno jeśli nie mamy dwóch blaszek) i wykładamy ciasto ***

*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy masę serową. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski ***

*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia, ale nadal ma pozostać płynna ***

*** Ser mielony miksujemy z cukrem waniliowym, pomału mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową ***

*** Masę serową wykładamy na jedno z upieczonych wcześniej ciast, wyrównujemy ***

*** Na masę wykładamy mrożone jagody ***

*** Jagody delikatnie mieszamy z masą serową ***

*** Całość przykrywamy drugim ciastem karpatkowym ***

*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 5 godzin do lodówki. Po wyjęciu z rantu ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE