Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe


Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe

Brownie nie jest puszyste jak tradycyjne ciasto, jego wnętrze jest wilgotne, a nawet lekko lepkie i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem czekolady. Jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika czekolady.

 

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Polewa czekoladowa:

50g czekolady mlecznej

50g czekolady deserowej

100ml śmietanki kremówki

 

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 20 cm). Ciasto przelewamy do tortownicy ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***

*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE