Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe
Brownie nie jest puszyste jak tradycyjne ciasto, jego wnętrze jest wilgotne, a nawet lekko lepkie i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem czekolady. Jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika czekolady.
Składniki:
- Ciasto brownie:
3 jaja
80ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml soku pomarańczowego lub ananasowego
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
150g mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Polewa czekoladowa:
50g czekolady deserowej
100ml śmietanki kremówki
*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***
*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***
*** Dodajemy cukier, mieszamy ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***
*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 20 cm). Ciasto przelewamy do tortownicy ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty ***
*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***
*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ