Faszerowane roladki mielone duszone w pysznym sosie
To danie zachwyca zarówno niebanalnym smakiem jak i ciekawym wyglądem. Potrawa łączy w sobie miękkie i delikatne mięso mielone z bogatym i aromatycznym farszem. Polecam!
Składniki:
ok 600g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
mąka do obtoczenia roladek
olej do smażenia
5-6 łyżeczek serka śmietankowego typu Almette, Turek itp
1 cebula
1 niewielka marchew
pół małej cukinii
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
*** Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew ***
*** Po chwili dokładamy startą cukinię ***
*** Delikatnie solimy i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Mięso dzielimy na 5-6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy delikatnie serkiem ***
*** Na mięsie układamy porcje farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Gotowe dokładnie obtaczamy w mące ***
*** Następnie ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***
*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***
*** Zagotowujemy, a następnie całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut ***
*** Na koniec wyjmujemy na chwilę zraziki, a sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę ***
*** SMACZNEGO ***