Sałatka kebabowa
Sałatka łączy w sobie słodkie, kwaśne, pikantne i chrupiące elementy, tworząc harmonijną i orzeźwiającą kompozycję. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja lub przekąska na przyjęcie.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
przyprawa kebab/gyros, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
olej do smażenia
1/4 główki czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 nieduże ogórki gruntowe
- Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka płynnego miodu
1 ząbek czosnku
*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż w plasterki ***
*** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy mięso. Smażymy kurczaka na rumiano z każdej strony. Odkładamy do przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, delikatnie solimy i mieszamy ***
*** Ogórki kroimy w kostkę ***
*** Cebulę kroimy w piórka ***
*** Paprykę kroimy w paseczki ***
*** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, śmietanę, musztardę, miód oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy usmażone mięso, polewamy sosem i mieszamy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam, osobiście wolałam starszą wersję zdjęć. Widzę, że Pani od jakiegoś czasu stosuje zdjęcia w nowym stylu, ale one wyglądają trochę sztucznie. Ja osobiście w Pani zdjęciach właśnie najbardziej lubiłam ich realizm bo wiedziałam jak potrawa ma wyglądać na końcu i w każdym etapie i to było piękne. Te ostatnie zdjęcia trochę mnie zniechęciły do prubowania przepisów bo nie widzę realnego końcowego efektu który bym miała uzyskać