Tortellini w sosie serowym z cukinią i łososiem


Tortellini w sosie serowym z cukinią i łososiem

Pyszne i treściwe danie, które łączy w sobie kremową konsystencje, bogaty smak i delikatne nuty warzywne oraz rybne. Ta elegancka i smaczna potrawa sprawdzi się zarówno jako rodzinny obiad, jak i jako danie na przyjęcie.

 

 

Składniki:

1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym

250g fileta z łososia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 nieduża cukinia

1 szklanka śmietanki 30 lub 36%

1 łyżka kanapkowego sera śmietankowego

1 łyżka sera pleśniowego np. Lazur

sól, pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki tartego parmezanu

 

*** Tortellini gotujemy al dente i przecedzamy ***

*** Łososia pozbawiamy skóry i kroimy w 2 centymetrową kostkę ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię ***

*** Po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Dodajemy sery, mieszamy ***

*** Dodajemy surowego łososia.  Całość dusimy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut bez przykrycia, aż ryba przestanie być surowa ***

*** Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowane wcześniej tortellini, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Na koniec posypujemy całość tartym parmezanem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE