Sernik z białą czekoladą i musem jagodowym – proste ciasto bez pieczenia!


Sernik z białą czekoladą i musem jagodowym – proste ciasto bez pieczenia!

Ekstra kremowe i naprawdę przepyszne ciasto. A do tego bardzo efektowne i proste w wykonaniu. Do przygotowania masy serowej nie używamy żelatyny, to biała czekolada nadaje mu zwartą konsystencje i ten wspaniały smak.

 

 

Składniki:

*na blaszkę o wymiarach 25x20cm

  • Spód ciasta:

ok 200g ciastek owsianych z kakao (lub innych zbożowych ciastek)

80g masła

  • Masa serowa:

650g mielonego twarogu (może być z wiaderka)

16g cukru waniliowego – 1 opakowanie

300g białej czekolady

150g schłodzonej śmietanki36%

  • Mus i żelka jagodowa:

200g mrożonych jagód

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej

1 szklanka wody

250g śmietanki 36%

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku. Ciastka kruszymy w malakserze ***

*** Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy ciastka i utwardzamy dno ugniatając za pomocą szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***

*** Przygotowujemy masę serową. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski ***

*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia, ale nadal ma pozostać płynna ***

*** Ser mielony miksujemy z cukrem waniliowym, pomału mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Całość przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy żelkę i mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i zagotowujemy ***

*** Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, mieszamy z połową masy jagodowej ***

*** Całość wykładamy delikatnie na masę serową i wyrównujemy. W mus jagodowy można dodatkowo powtykać trochę mrożonych jagód. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby mus stężał ***

*** Po tym czasie na ciasto wylewamy delikatnie pozostałą masę jagodową, która po stężeniu stworzy żelkę na wierzchu ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE