Serniczek Snickers
Wyjątkowe ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie kremową i delikatną konsystencje sera z bogatym, karmelowym smakiem kajmaku. Sernik jest kremowy i wilgotny, co sprawia, że wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
- Spód ciasta:
150g pełnoziarnistych ciastek
60g masła
- Masa serowa:
500g twarogu zmielonego (może być ser z wiaderka)
250ml śmietanki 30%
300g kajmaku z puszki
50ml mleka
4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 batoniki snickers
- Wierzch ciasta:
ok 200g kajmaku z puszki
orzeszki, batoniki i czekolada do ozdoby ciasta – wedle uznania
*** Masło roztapiamy w garnuszku ***
*** Ciastka kruszymy w malakserze ***
*** Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy ***
*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. wsypujemy ciastka i utwardzamy dno ugniatając za pomocą szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno i odkładamy ***
*** W misie miksera umieszczamy ser oraz kajmak i mieszamy całość mieszamy do połączenia składników, dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy razem. Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy, aby się rozpuściła (należy uważać aby jej nie zagotować bo straci właściwości żelujące). Żelatynę hartujemy łyżką sera i ciągle miksując wlewamy do masy serowej. Dokładnie mieszamy ***
*** Batoniki kroimy na kawałki i wrzucamy do masy serowej, delikatnie mieszamy ***
*** Całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc ***
*** Po tym czasie nożem oddzielamy ciasto od brzegów foremki i przekładamy na ciasto. Na wierzch wykładamy dobrze rozmieszaną masę kajmakową ***
*** Serniczek ozdabiamy według uznania ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ