Serniczek Snickers


Serniczek Snickers

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie kremową i delikatną konsystencje sera z bogatym, karmelowym smakiem kajmaku. Sernik jest kremowy i wilgotny, co sprawia, że wprost rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g pełnoziarnistych ciastek

60g masła

  • Masa serowa:

500g twarogu zmielonego (może być ser z wiaderka)

250ml śmietanki 30%

300g kajmaku z puszki

50ml mleka

4 łyżeczki żelatyny w proszku

2 batoniki snickers

  • Wierzch ciasta:

ok 200g kajmaku z puszki

orzeszki, batoniki i czekolada do ozdoby ciasta – wedle uznania

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku ***

*** Ciastka kruszymy w malakserze ***

*** Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy ***

*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. wsypujemy ciastka i utwardzamy dno ugniatając za pomocą szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***

*** Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno i odkładamy ***

*** W misie miksera umieszczamy ser oraz kajmak i mieszamy całość mieszamy do połączenia składników, dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy razem. Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy, aby się rozpuściła (należy uważać aby jej nie zagotować bo straci właściwości żelujące). Żelatynę hartujemy łyżką sera i ciągle miksując wlewamy do masy serowej. Dokładnie mieszamy ***

*** Batoniki kroimy na kawałki i wrzucamy do masy serowej, delikatnie mieszamy ***

*** Całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc ***

*** Po tym czasie nożem oddzielamy ciasto od brzegów foremki i przekładamy na ciasto. Na wierzch wykładamy dobrze rozmieszaną masę kajmakową ***

*** Serniczek ozdabiamy według uznania ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE