Wieprzowina po chińsku
To danie łączy w sobie delikatność polędwiczki wieprzowej z bogactwem azjatyckich smaków. Sos jest gęsty, aromatyczny o wyrazistym smaku słodko-słonym z nutą ostrości. Papryka dodaje daniu chrupkości i słodyczy.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa – ok 350g
sól, pieprz, chilli
1 cebula
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
olej do smażenia
- Sos:
3 łyżki octu ryżowego
1/3 szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta chilli
- Dodatkowo:
sezam i szczypiorek do posypania
*** Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na paski ***
*** Mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużym ogniu ***
*** Dodajemy pokrojone na kawałki cebulę i papryki ***
*** Mieszamy smażąc jeszcze przez chwilę ***
*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***
*** Sos wlewamy na patelnie, mieszamy ***
*** Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***
*** Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ