Wieprzowina po chińsku


Wieprzowina po chińsku

To danie łączy w sobie delikatność polędwiczki wieprzowej z bogactwem azjatyckich smaków. Sos jest gęsty, aromatyczny o wyrazistym smaku słodko-słonym z nutą ostrości. Papryka dodaje daniu chrupkości i słodyczy.

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa – ok 350g

sól, pieprz, chilli

1 cebula

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

olej do smażenia

  • Sos:

3 łyżki octu ryżowego

1/3 szklanki wody

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu lub  brązowego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta chilli

  • Dodatkowo:

sezam i szczypiorek do posypania

 

 

*** Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na paski ***

*** Mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużym ogniu ***

*** Dodajemy pokrojone na kawałki cebulę i papryki ***

*** Mieszamy smażąc jeszcze przez chwilę ***

*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***

*** Sos wlewamy na patelnie, mieszamy ***

*** Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE