Fasola z papryką w sosie bolońskim


Fasola z papryką w sosie bolońskim

Połączenie delikatnego smaku białej fasoli z aromatycznym, mięsnym sosem bolońskim, tworzy bogate i sycące danie obiadowe. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

400g fasoli Piękny Jaś

500g mielonej wieprzowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 czerwona papryka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

  • Do podania:

siekana natka pietruszki

tarty ser żółty

 

 

*** Fasolę zalewamy wodą i odkładamy na całą noc do napęcznienia ***

*** Następnego dnia do fasoli dodajemy liść laurowy, po dwie kulki ziela angielskie oraz pieprzu, delikatnie solimy i zagotowujemy ***

*** Gotujemy całość na niedużym ogniu przez około 1 godzinę – do miękkości fasoli ***

*** W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy często mieszając, aż wieprzowina straci surowy kolor ***

*** Przyprawiamy mięso dość intensywnie do smaku ***

*** Dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy i smażymy wszystko jeszcze kilka minut ***

*** Całość dodajemy do garnka z ugotowaną fasolą, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby doprawiamy do smaku ***

*** Podajemy posypane startym serem i siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE