Fasola z papryką w sosie bolońskim
Połączenie delikatnego smaku białej fasoli z aromatycznym, mięsnym sosem bolońskim, tworzy bogate i sycące danie obiadowe. Coś pysznego!
Składniki:
400g fasoli Piękny Jaś
500g mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 czerwona papryka
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
- Do podania:
siekana natka pietruszki
tarty ser żółty
*** Fasolę zalewamy wodą i odkładamy na całą noc do napęcznienia ***
*** Następnego dnia do fasoli dodajemy liść laurowy, po dwie kulki ziela angielskie oraz pieprzu, delikatnie solimy i zagotowujemy ***
*** Gotujemy całość na niedużym ogniu przez około 1 godzinę – do miękkości fasoli ***
*** W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy często mieszając, aż wieprzowina straci surowy kolor ***
*** Przyprawiamy mięso dość intensywnie do smaku ***
*** Dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy i smażymy wszystko jeszcze kilka minut ***
*** Całość dodajemy do garnka z ugotowaną fasolą, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby doprawiamy do smaku ***
*** Podajemy posypane startym serem i siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ