Bolońska zapiekanka ziemniaczana z beszamelem


Bolońska zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Syte i treściwe danie obiadowe, które można również podać jako elegancki, ciepły posiłek na przyjęciu. Rumiane plasterki ziemniaków przekładane aromatycznym sosem bolońskim i kremowym beszamelem, zapiekane z serem. Coś pysznego!

Z podanych niżej składników otrzymamy obiad dla 3 osób. U mnie danie zostało zrobione od razu z podwójnej porcji składników, w dwóch naczyniach, gdyż było przygotowane jako danie na przyjęcie.

 

 

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

10 dkg żółtego sera

  • Sos boloński:

ok 0,5 kg mielonej wieprzowiny

1 cebula

olej do smażenia

pół szklanki bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego ketchupu

sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, papryka słodka i ostra

  • Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1 szklanka mleka

1 łyżeczka soli i po pół łyżeczki pieprzu oraz gałki muszkatołowej

 

 

*** Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy, studzimy ***

*** Przygotowujemy sos boloński. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju ***

*** Po chwili dokładamy na patelnie mięso mielone, delikatnie solimy i pieprzymy ***

*** Smażymy często mieszając, aż wieprzowina zrumieni się. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, co jaki czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat oraz ketchup ***

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami ***

*** Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy warstwę plastrów ziemniaczanych na dnie naczynia żaroodpornego ***

*** Na ziemniakach rozsmarowujemy połowę sosu bolońskiego ***

*** Następnie całość polewamy połową beszamelu ***

*** Układamy drugą połowę ziemniaków ***

*** Polewamy pozostałym sosem bolońskim i resztą beszamelu ***

*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naczynie z zapiekanką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i zapiekamy przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE