Bolońska zapiekanka ziemniaczana z beszamelem
Syte i treściwe danie obiadowe, które można również podać jako elegancki, ciepły posiłek na przyjęciu. Rumiane plasterki ziemniaków przekładane aromatycznym sosem bolońskim i kremowym beszamelem, zapiekane z serem. Coś pysznego!
Z podanych niżej składników otrzymamy obiad dla 3 osób. U mnie danie zostało zrobione od razu z podwójnej porcji składników, w dwóch naczyniach, gdyż było przygotowane jako danie na przyjęcie.
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
10 dkg żółtego sera
- Sos boloński:
ok 0,5 kg mielonej wieprzowiny
1 cebula
olej do smażenia
pół szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, papryka słodka i ostra
- Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli i po pół łyżeczki pieprzu oraz gałki muszkatołowej
*** Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy, studzimy ***
*** Przygotowujemy sos boloński. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju ***
*** Po chwili dokładamy na patelnie mięso mielone, delikatnie solimy i pieprzymy ***
*** Smażymy często mieszając, aż wieprzowina zrumieni się. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, co jaki czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat oraz ketchup ***
*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami ***
*** Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***
*** Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy warstwę plastrów ziemniaczanych na dnie naczynia żaroodpornego ***
*** Na ziemniakach rozsmarowujemy połowę sosu bolońskiego ***
*** Następnie całość polewamy połową beszamelu ***
*** Układamy drugą połowę ziemniaków ***
*** Polewamy pozostałym sosem bolońskim i resztą beszamelu ***
*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***
*** Naczynie z zapiekanką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i zapiekamy przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ