Kurczak w pięciu smakach z papryką
Pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiad. Kurczak w pięciu smakach, to popularne danie, które łączy w sobie smak słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry. Nazwa potrawy nawiązuje do pięciu podstawowych smaków, które w niej występują. Danie podaje się zazwyczaj z ugotowanym na sypko ryżem lub z „chińskim” makaronem.
Składniki:
1 duży filet z kurczaka
2 łyżki przyprawy do dań chińskich „pięć smaków”
ok 6 plastrów papryki konserwowej
olej do smażenia
- Sos:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki chilli
1/3 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
*** Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone filety posypujemy przyprawą „pięć smaków”, mieszamy ***
*** Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę ***
*** Mieszamy i smażymy razem przez chwilę ***
*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu ***
*** Całość wlewamy na patelnie z mięsem, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ