Kurczak w pięciu smakach z papryką


Kurczak w pięciu smakach z papryką

Pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiad. Kurczak w pięciu smakach, to popularne danie, które łączy w sobie smak słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry. Nazwa potrawy nawiązuje do pięciu podstawowych smaków, które w niej występują. Danie podaje się zazwyczaj z ugotowanym na sypko ryżem lub z „chińskim” makaronem.

 

 

 

Składniki:

1 duży filet z kurczaka

2 łyżki przyprawy do dań chińskich „pięć smaków”

ok 6 plastrów papryki konserwowej

olej do smażenia

  • Sos:

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny

1 łyżka miodu

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

pół łyżeczki mielonego imbiru

pół łyżeczki chilli

1/3 szklanki wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

*** Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone filety posypujemy przyprawą „pięć smaków”, mieszamy ***

*** Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę ***

*** Mieszamy i smażymy razem przez chwilę ***

*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu ***

*** Całość wlewamy na patelnie z mięsem, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE