Pulpeciki w sosie serowo-ziołowym
Te klopsiki smakują jak u mamy, są delikatne i aksamitne. Można je podać z ryżem lub ziemniaczkami. Kremowy i aromatyczny sos dodaje im wyrazistości i nietuzinkowego smaku. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
pół szklanki mąki
2 szklanki bulionu
1 łyżka ziół prowansalskich
2 trójkąciki serka topionego z ziołami
opcjonalnie kawałek sera z niebieską pleśnią np laur
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka siekanego koperku
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy 9-10 klopsików ***
*** Klopsiki mięsne obtaczamy w mące ***
*** W garnku zagotowujemy bulion z łyżką ziół prowansalskich ***
*** Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpety ***
*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy całość pod przykryciem przez około 20 minut. W połowie gotowania przewracamy klopsiki na drugą stronę ***
*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę pulpety mięsne na talerz, a do powstałego wywaru wlewamy śmietankę wymieszaną z dwiema łyżkami gorącego wywaru ***
*** Dodajemy sery ***
*** Mieszamy i zagotowujemy ***
*** Gdy sery się roztopią, a sos zgęstnieje dodajemy ponownie pulpety, delikatnie mieszamy i podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ