Pulpeciki w sosie serowo-ziołowym


Pulpeciki w sosie serowo-ziołowym

Te klopsiki smakują jak u mamy, są delikatne i aksamitne. Można je podać z ryżem lub ziemniaczkami. Kremowy i aromatyczny sos dodaje im wyrazistości i nietuzinkowego smaku. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

pół szklanki mąki

2 szklanki bulionu

1 łyżka ziół prowansalskich

2 trójkąciki serka topionego z ziołami

opcjonalnie kawałek sera z niebieską pleśnią np laur

1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy 9-10 klopsików ***

*** Klopsiki mięsne obtaczamy w mące ***

*** W garnku zagotowujemy bulion z łyżką ziół prowansalskich ***

*** Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpety ***

*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy całość pod przykryciem przez około 20 minut. W połowie gotowania przewracamy klopsiki na drugą stronę ***

*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę pulpety mięsne na talerz, a do powstałego wywaru wlewamy śmietankę wymieszaną z dwiema łyżkami gorącego wywaru ***

*** Dodajemy sery ***

*** Mieszamy i zagotowujemy ***

*** Gdy sery się roztopią, a sos zgęstnieje dodajemy ponownie pulpety, delikatnie mieszamy i podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE