Faworki na jogurcie greckim
Kruche, rumiane i ekstra delikatne, takie właśnie są te jogurtowe faworki karnawałowe. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki, rozwałkować, powycinać i już można smażyć. Dodatkowo polecam wypróbować patent z rozbijaniem ciasta tłuczkiem, gdyż faworki wychodzą wówczas bardziej „bąbelkowe”. Z podanych składników wychodzi jeden duży talerz faworków (taki jak na zdjęciu), ja zazwyczaj robię te smakołyki od razu z podwójnej porcji składników.
Często w karnawale, i nie tylko, piekę faworki i mimo, że wypróbowałam już bardzo dużo różnych przepisów, nadal moim ulubionym jest ten na klasyczne faworki (klik), uważam, że dzięki swojej ekstra kruchości, nie mają sobie równych.
Składniki:
- Ciasto:
ok 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
200g jogurtu greckiego
4 żółtka jaj
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszamy. Dodajemy żółtka, jogurt grecki, spirytus i cukier puder (ja robię od razu ciasto z podwójnej porcji składników) ***
*** Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto mocno się klei można dosypać więcej mąki ***
*** Odcinamy kawałek ciasta i na podsypanej mąką stolnicy lub blacie cienko rozwałkowujemy ***
*** Dodatkowo warto rozwałkowane ciasto rozbić tłuczkiem do mięsa, wówczas ciasto się napowietrzy i w faworkach powstaną bąbelki ***
*** Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Przez dziurkę przekładamy jeden koniec trapezu i wywijając go na drugą stronę delikatnie pociągamy. Tak powstałe faworki układamy na blacie podsypanym mąką **
*** W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i wrzucamy partiami faworki ***
*** Smażymy z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***
*** Faworki wyjmujemy z tłuszczu na ręcznik papierowy i od razu posypujemy cukrem pudrem ***
*** Następnie ciastka przekładamy na talerz i ponownie delikatne oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ