Szybki makaron po azjatycku


Szybki makaron po azjatycku

Prosty i błyskawiczny w wykonaniu obiad, którym spokojnie każdy się naje. Polecam!

 

 

Składniki:

200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon…

2 pojedyncze filety z kurczak

2 opakowania mrożonki warzywnej „po azjatycku”

1 łyżka przyprawy do kurczaka

olej do smażenia

  • Sos:

1 łyżka sosu tyriaki

5 łyżek sosu sojowego

1/3 szklanki wody

Przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, chilli

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

1 łyżka kurkumy

1 łyżka masła

1 łyżka sezamu

opcjonalnie przyprawa do dań kuchni chińskiej

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż w plasterki ***

*** Mięso obsypujemy przyprawą, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy mięso ***

*** Smażymy kurczaka na rumiano ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor, przekładamy je na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy mrożone warzywa (warzyw wcześniej nie rozmrażamy) ***

*** Po kilku minutach, gdy warzywa zmiękną, wsypujemy mieszankę przypraw dołączoną do warzyw (jeśli nie mamy, to dodajemy około 2 płaskie łyżki przyprawy do dań chińskich), mieszamy ***

*** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty soli ***

*** Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, tyriaki i wodę. Dodajemy przyprawy, miód, przeciśnięty czosnek i mąkę ziemniaczaną ***

*** Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do warzyw, zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej wody ***

*** Dokładamy mięso, mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy ***

*** W woku lub na dużej patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim dobrze odsączony z wody makaron ***

*** Po chwili dodajemy mięso z warzywami w sosie. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy sezamem ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE