Szybki makaron po azjatycku
Prosty i błyskawiczny w wykonaniu obiad, którym spokojnie każdy się naje. Polecam!
Składniki:
200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon…
2 pojedyncze filety z kurczak
2 opakowania mrożonki warzywnej „po azjatycku”
1 łyżka przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
- Sos:
1 łyżka sosu tyriaki
5 łyżek sosu sojowego
1/3 szklanki wody
Przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, chilli
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
1 łyżka kurkumy
1 łyżka masła
1 łyżka sezamu
opcjonalnie przyprawa do dań kuchni chińskiej
*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż w plasterki ***
*** Mięso obsypujemy przyprawą, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy mięso ***
*** Smażymy kurczaka na rumiano ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor, przekładamy je na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy mrożone warzywa (warzyw wcześniej nie rozmrażamy) ***
*** Po kilku minutach, gdy warzywa zmiękną, wsypujemy mieszankę przypraw dołączoną do warzyw (jeśli nie mamy, to dodajemy około 2 płaskie łyżki przyprawy do dań chińskich), mieszamy ***
*** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty soli ***
*** Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, tyriaki i wodę. Dodajemy przyprawy, miód, przeciśnięty czosnek i mąkę ziemniaczaną ***
*** Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do warzyw, zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej wody ***
*** Dokładamy mięso, mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy ***
*** W woku lub na dużej patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim dobrze odsączony z wody makaron ***
*** Po chwili dodajemy mięso z warzywami w sosie. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy sezamem ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ