Naleśniki z serem i pysznym farszem


Naleśniki z serem i pysznym farszem

Smakowite i treściwe danie, choć bezmięsne. Fajny pomysł na postny obiad. Naleśniczki polecam podać z domowym sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

20 dkg pieczarek

ok 10 centymetrowy kawałek pora

1 mała cukinia

sól, pieprz, ostra papryka

20 dkg żółtego sera

1 łyżka masła

Domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

*** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, mieszamy ***

*** Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika często mieszając, aż cukinia zmięknie. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** Farsz posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Naleśniki posypujemy pozostałym żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE