Naleśniki z serem i pysznym farszem
Smakowite i treściwe danie, choć bezmięsne. Fajny pomysł na postny obiad. Naleśniczki polecam podać z domowym sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem. Palce lizać!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
20 dkg pieczarek
ok 10 centymetrowy kawałek pora
1 mała cukinia
sól, pieprz, ostra papryka
20 dkg żółtego sera
1 łyżka masła
Domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***
*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle ***
*** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, mieszamy ***
*** Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika często mieszając, aż cukinia zmięknie. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Farsz posypujemy startym żółtym serem ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Naleśniki posypujemy pozostałym żółtym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ