Piernik w czekoladzie „Last minute”
Szybkie i wilgotne ciasto piernikowe, które można wykonać nawet na ostatnią chwilę. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera.
Składniki:
50g masła
1 pełna łyżka kakao
1 pełna łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
pół szklanki mleka
2 jajka
120g mąki
100g cukru
1 płaska łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa:
ok 50ml słodkiej śmietanki
1 tabliczka czekolady deserowej
*** Masło z miodem podgrzewamy w garnuszku ***
*** Gdy masło się roztopi, dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika, mieszamy ***
*** Następnie dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy całość z palnika ***
*** Dodajemy mleko i wbijamy jajka, mieszamy ***
*** Mąkę mieszamy wraz z proszkiem i sodą ***
*** Wsypujemy do masy kakaowej i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej blaszki lub keksówki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-40 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy piernik wystygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i odkładamy całość na około 1 minutę. Po tym czasie dokładnie mieszamy ***
*** Polewamy równomiernie ciasto ***
*** Ozdabiamy z wierzchu według upodobań ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)