Piernik w czekoladzie „Last minute”


Piernik w czekoladzie „Last minute”

Szybkie i wilgotne ciasto piernikowe, które można wykonać nawet na ostatnią chwilę. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera.

 

 

Składniki:

50g masła

1 pełna łyżka kakao

1 pełna łyżka przyprawy do piernika

2 łyżki miodu

pół szklanki mleka

2 jajka

120g mąki

100g cukru

1 płaska łyżeczka sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa czekoladowa:

ok 50ml słodkiej śmietanki

1 tabliczka czekolady deserowej

 

 

*** Masło z miodem podgrzewamy w garnuszku ***

*** Gdy masło się roztopi, dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy całość z palnika ***

*** Dodajemy mleko i wbijamy jajka, mieszamy ***

*** Mąkę mieszamy wraz z proszkiem i sodą ***

*** Wsypujemy do masy kakaowej i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej blaszki lub keksówki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-40 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy piernik wystygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i odkładamy całość na około 1 minutę. Po tym czasie dokładnie mieszamy ***

*** Polewamy równomiernie ciasto ***

*** Ozdabiamy z wierzchu według upodobań ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE