Szybkie ciasto jogurtowo-makowe
Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut i do tego nie potrzebujemy używać miksera. Bardzo smaczne i proste!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanka mąki pszennej
1pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jajka
100ml oleju
pół szklanki sypkiego maku
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
*** Jajka mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Dodajemy jogurt i olej, mieszamy ***
*** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Do ciasta wsypujemy suchy mak ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ