Szybkie ciasto jogurtowo-makowe


Szybkie ciasto jogurtowo-makowe

Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut i do tego nie potrzebujemy używać miksera. Bardzo smaczne i proste!

 

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 szklanka mąki pszennej

1pełna łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2 jajka

100ml oleju

pół szklanki sypkiego maku

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta

 

 

*** Jajka mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Dodajemy jogurt i olej, mieszamy ***

*** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Do ciasta wsypujemy suchy mak ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE