Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Największą robotę robi w nich ta złota, chrupiąca panierka, jest rewelacyjna! Idealna przekąska do barszczyku, ryby czy kapusty. Polecam!
Składniki:
5-6 ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
ok 200g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
mąka pszenna do podsypania
- Panierka:
2 jajka
1 szklanka płatków kukurydzianych
pół szklanki bułki tartej
*** Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia ***
*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte pieczarki, smażymy często mieszając ***
*** Gdy pieczarki zrumienią się, zdejmujemy je z palnika i odkładamy do przestudzenia ***
*** Przestudzone pieczarki dokładamy do ziemniaków ***
*** Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy: 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, posypujemy także ciasto mąką ale nie zagniatamy już. Rozwałkowujemy delikatnie na około 3 centymetrowy placek ***
*** Rozwałkowane ciasto kroimy w romby ***
*** Płatki kukurydziane drobno mielimy ***
*** Do jednej miski wbijamy jajka, mieszamy widelcem, delikatnie solimy. Do drugiej miski wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy je z bułką tartą ***
*** Krokiety panierujemy kolejno najpierw w jajku, a następnie w płatkach ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i układamy krokiety ***
*** Krokiety smażymy z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ