Krokiety ziemniaczane z pieczarkami


Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Największą robotę robi w nich ta złota, chrupiąca panierka, jest rewelacyjna! Idealna przekąska do barszczyku, ryby czy kapusty. Polecam!

 

 

Składniki:

5-6 ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)

ok 200g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

olej do smażenia

mąka pszenna do podsypania

  • Panierka:

2 jajka

1 szklanka płatków kukurydzianych

pół szklanki bułki tartej

 

 

*** Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia ***

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte pieczarki, smażymy często mieszając ***

*** Gdy pieczarki zrumienią się, zdejmujemy je z palnika i odkładamy do przestudzenia ***

*** Przestudzone pieczarki dokładamy do ziemniaków ***

*** Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy: 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, posypujemy także ciasto mąką ale nie zagniatamy już. Rozwałkowujemy delikatnie na około 3 centymetrowy placek ***

*** Rozwałkowane ciasto kroimy w romby ***

*** Płatki kukurydziane drobno mielimy ***

*** Do jednej miski wbijamy jajka, mieszamy widelcem, delikatnie solimy. Do drugiej miski wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy je z bułką tartą ***

*** Krokiety panierujemy kolejno najpierw w jajku, a następnie w płatkach ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i układamy krokiety ***

*** Krokiety smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE