Fileciki w sosie serowo-porowym
Delikatne , kruche i soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym i aromatycznym sosie. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiadek. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym na sypko ryżem.
Składniki:
2 filety z kurczaka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
ok pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
ok 15 cm kawałek pora
1 marchew
1 szklanka bulionu
100ml śmietanki kremówki 36%
100g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego)
2 łyżki siekanego koperku
olej do smażenia
*** Filety kroimy w niezbyt grube plastry ***
*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ***
*** Filety smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Pora kroimy w półplasterki, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnię z wyższym rantem, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę warzywa ***
*** Mięso zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dodajemy podsmażone warzywa ***
*** Do śmietanki dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy całość do potrawy ***
*** Dodajemy drobno pokruszony ser oraz posiekany koperek ***
*** Całość dusimy przez około 20 minut, na małej mocy palnika, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając ***
*** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą chilli ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ