Fileciki w sosie serowo-porowym


Fileciki w sosie serowo-porowym

Delikatne , kruche i soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym i aromatycznym sosie. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiadek. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym na sypko ryżem.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli

ok pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

ok 15 cm kawałek pora

1 marchew

1 szklanka bulionu

100ml śmietanki kremówki 36%

100g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego)

2 łyżki siekanego koperku

olej do smażenia

 

 

*** Filety kroimy w niezbyt grube plastry ***

*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ***

*** Filety smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Pora kroimy w półplasterki, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnię z wyższym rantem, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę warzywa ***

*** Mięso zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy podsmażone warzywa ***

*** Do śmietanki dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy całość do potrawy ***

*** Dodajemy drobno pokruszony ser oraz  posiekany koperek ***

*** Całość dusimy przez około 20 minut, na małej mocy palnika, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając ***

*** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą chilli ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE