Zraziki mięsno-warzywne


Zraziki mięsno-warzywne

Ciekawe połączenie kruchego mięsa i soczystych warzyw oraz aromatycznego sosu pieczeniowego w jednym daniu. Pyszne i treściwe roladki, które możemy podać z ulubionymi dodatkami, sprawdzą się tu zarówno tłuczone ziemniaki, jak i pyzy, kasza lub kluski.

 

 

Składniki:

ok 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

mąka do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu

1 cebula

1 niewielka marchew

pół małej cukinii

2 szklanki bulionu

1 łyżka sosu sojowego

liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Następnie wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz startą na tarce marchew i cukinie ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki (około 6-7 sztuk) i obtaczamy je w mące ***

*** Obtoczone zraziki ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około pół godziny ***

*** Na koniec sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) ***

*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

    • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE