Zraziki mięsno-warzywne
Ciekawe połączenie kruchego mięsa i soczystych warzyw oraz aromatycznego sosu pieczeniowego w jednym daniu. Pyszne i treściwe roladki, które możemy podać z ulubionymi dodatkami, sprawdzą się tu zarówno tłuczone ziemniaki, jak i pyzy, kasza lub kluski.
Składniki:
ok 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
mąka do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu
1 cebula
1 niewielka marchew
pół małej cukinii
2 szklanki bulionu
1 łyżka sosu sojowego
liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Następnie wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz startą na tarce marchew i cukinie ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki (około 6-7 sztuk) i obtaczamy je w mące ***
*** Obtoczone zraziki ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około pół godziny ***
*** Na koniec sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) ***
*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
-
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ