Gulasz węgierski


Gulasz węgierski

Gęsty, esencjonalny i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek. Świetnie pasuje z duszonymi ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ogórkiem kiszonym albo surówką z kiszonej kapusty. Polecam!

 

 

Składniki:

1kg szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej

10dkg boczku wędzonego

1 cebula

20 dkg pieczarek

2 marchwie

1 czerwona papryka

2 szklanki bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszony czosnek

liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

olej do smażenia

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Oprószamy przyprawami, mieszamy ***

*** Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso często mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnię z wysokim rantem. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki boczek wędzony ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy, podsmażamy ***

*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojone w plastry marchewki oraz w dużą kostkę paprykę ***

*** Mieszamy i smażymy przez około 1 minutę ***

*** Całość dokładamy do garnka z mięsem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i dusimy całość przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Następnie gulasz zaciągamy mąką ( do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy do garnka), zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ewentualnie niewielką ilością cukru ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE