Gulasz węgierski
Gęsty, esencjonalny i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek. Świetnie pasuje z duszonymi ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ogórkiem kiszonym albo surówką z kiszonej kapusty. Polecam!
Składniki:
1kg szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej
10dkg boczku wędzonego
1 cebula
20 dkg pieczarek
2 marchwie
1 czerwona papryka
2 szklanki bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszony czosnek
liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Oprószamy przyprawami, mieszamy ***
*** Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso często mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnię z wysokim rantem. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki boczek wędzony ***
*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy, podsmażamy ***
*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojone w plastry marchewki oraz w dużą kostkę paprykę ***
*** Mieszamy i smażymy przez około 1 minutę ***
*** Całość dokładamy do garnka z mięsem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i dusimy całość przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Następnie gulasz zaciągamy mąką ( do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy do garnka), zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ewentualnie niewielką ilością cukru ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ