Włoskie gołąbki w sosie pomidorowym
Kolejna propozycja smacznych i delikatnych gołąbków, w trochę innym wydaniu niż tradycyjnie. Bardzo smaczne danie dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
0,5kg mielonej wieprzowiny
1 jajko
100g ryżu (1 woreczek)
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, suszona bazylia i oregano, cukier, chilli
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
350ml bulionu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
2 łyżki masła
kilka listków świeżej bazylii
*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ryż, cebulkę z marchewką, drobno posiekaną bazylię oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, chilli) ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu, spłaszczamy ***
*** Zwijamy jak krokiety, najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie rolujemy od dołu do góry ***
*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum ***
*** Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie odlewamy do małego garnka większość sosu i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru (około 1 płaska łyżeczka) i szczyptą chilli. Zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody ***
** Sos wlewamy do gołąbków i dusimy całość jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia. Na koniec posypujemy suszoną bazylią i oregano ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ