Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym
Kruche, delikatne i ekstra maślane rogaliki, panierowane w orzechach i wypełnione pysznym nadzieniem. Bardzo proste i wprost ekspresowe w wykonaniu.
Składniki:
350g mąki pszennej (ok 2 szklanki)
200g zimnego masła
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały)
krem czekoladowy do nadziania (np nutella)
*** Orzechy przekładamy do malaksera i mielimy lub drobno siekamy nożem ***
*** Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy serek mascarpone i pokrojone na kawałki zimne masło ***
*** Całość zagniatamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto ***
*** Ciasto owijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części ***
*** Na stolnicy rozsypujemy dwie garści siekanych orzechów ***
*** Na orzechach układamy pierwszą część ciasta ***
*** Rozwałkowujemy ciasto na orzechach, tak aby wkleiły się one w ciasto ***
*** Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje kremu czekoladowego ***
*** Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc rogaliki ***
*** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***
*** Po przestudzeniu przekładamy na talerz ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ