Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym


Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym

Kruche, delikatne i ekstra maślane rogaliki, panierowane w orzechach i wypełnione pysznym nadzieniem. Bardzo proste i wprost ekspresowe w wykonaniu.

 

 

Składniki:

350g mąki pszennej (ok 2 szklanki)

200g zimnego masła

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały)

krem czekoladowy do nadziania (np nutella)

 

*** Orzechy przekładamy do malaksera i mielimy lub drobno siekamy nożem ***

*** Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy serek mascarpone i pokrojone na kawałki zimne masło ***

*** Całość zagniatamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto ***

*** Ciasto owijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części ***

*** Na stolnicy rozsypujemy dwie garści siekanych orzechów ***

*** Na orzechach układamy pierwszą część ciasta ***

*** Rozwałkowujemy ciasto na orzechach, tak aby wkleiły się one w ciasto ***

*** Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje kremu czekoladowego ***

*** Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc rogaliki ***

*** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***

*** Po przestudzeniu przekładamy na talerz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE