Karpatka z frużeliną wiśniową


Karpatka z frużeliną wiśniową

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

125g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

5 jajek

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)

750ml mleka

1/4 szklanki cukru

200g miękkiego masła

  • Frużelina wiśniowa:

ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)

2 łyżki cukru

1/3 szklanki wody

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody

  • Dodatkowo:

masło lub margaryna i mąka do blaszki

cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***

*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***

*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***

*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki lub sylikonowej łopatki. Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby ciasto się nie kleiło ***

*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części ***

*** Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie (u mnie mrożone) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy ***

*** Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z około 1/4 szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy. Frużelina powinna mocno zgęstnieć. odkładamy do przestudzenia ***

*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce ***

*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową ***

*** Na kremie rozkładamy frużelinę wiśniową ***

*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta ***

*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE