Karpatka z frużeliną wiśniową
Składniki:
- Ciasto:
125g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)
750ml mleka
1/4 szklanki cukru
200g miękkiego masła
- Frużelina wiśniowa:
ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
2 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
- Dodatkowo:
masło lub margaryna i mąka do blaszki
cukier puder do posypania ciasta
*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***
*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***
*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***
*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki lub sylikonowej łopatki. Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby ciasto się nie kleiło ***
*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***
*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części ***
*** Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie (u mnie mrożone) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy ***
*** Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z około 1/4 szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy. Frużelina powinna mocno zgęstnieć. odkładamy do przestudzenia ***
*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce ***
*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową ***
*** Na kremie rozkładamy frużelinę wiśniową ***
*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta ***
*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ