Placki ziemniaczane - IMG 6717

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Przypominają mi dzieciństwo, wtedy zazwyczaj jadłam je posypane cukrem, teraz wolę na wytrawnie, na przykład polane sosem grzybowym. Świetnie smakują także maczane w kwaśnej śmietanie lub gęstym jogurcie naturalnym. W Wielkopolsce, skąd pochodzę, na placki ziemniaczane mówi się plendze (lub plyndze) i tą nazwę często można spotkać w menu tutejszych restauracji.

 

Placki ziemniaczane - IMG 6717

 

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia

 

 

*** Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

Placki ziemniaczane - 0F6223F3 3786 4DFF 94F5 4513A66085B4

*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

Placki ziemniaczane - 6715ACA3 3C89 4D2F 81B3 BD0AB30F5100

*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***

Placki ziemniaczane - IMG 6707 1

*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***

Placki ziemniaczane - IMG 6708 1

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Placki ziemniaczane - IMG 6709 1

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką ciasto, delikatnie rozpłaszczamy tworząc placuszki ***

Placki ziemniaczane - IMG 6710

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

Placki ziemniaczane - IMG 6711

*** Przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami ***

Placki ziemniaczane - IMG 6717

*** SMACZNEGO ***

 

 

1 komentarz do “Placki ziemniaczane”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry