Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane

Przypominają mi dzieciństwo, wtedy zazwyczaj jadłam je posypane cukrem, teraz wolę na wytrawnie, na przykład polane sosem grzybowym. Świetnie smakują także maczane w kwaśnej śmietanie lub gęstym jogurcie naturalnym. W Wielkopolsce, skąd pochodzę, na placki ziemniaczane mówi się plendze (lub plyndze) i tą nazwę często można spotkać w menu tutejszych restauracji.

 

 

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia

 

 

*** Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***

*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką ciasto, delikatnie rozpłaszczamy tworząc placuszki ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE