Wiejski gulasz z pieczarkami
Prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz możemy podać z ziemniaczkami, pyzami albo kaszą i ulubioną surówką lub po prostu z ogórkiem kiszonym. Palce lizać!
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej lub łopatki
1 cebula
200g pieczarek
1,5 szklanki bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, cukier
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka siekanej natki pietruszki
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Pokrojoną wieprzowinę oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami i majerankiem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso do momentu, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na głęboką patelnie, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w piórka pieczarki i smażymy często mieszając, aż się zrumienią ***
*** Mięso zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Na mięsie układamy podsmażone pieczarki z cebulką. Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego ***
*** Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 45 minut – do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Następnie gulasz zaciągamy mąką ( do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy do garnka), zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru. Przed podaniem posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo pyszny. Ja dodałam jeszcze marchewkę pokrojoną w pół talarki.