Wiejski gulasz z pieczarkami


Wiejski gulasz z pieczarkami

Prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz możemy podać z ziemniaczkami, pyzami albo kaszą i ulubioną surówką lub po prostu z ogórkiem kiszonym. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej lub łopatki

1 cebula

200g pieczarek

1,5 szklanki bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, cukier

liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

olej do smażenia

1 łyżka siekanej natki pietruszki

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Pokrojoną wieprzowinę oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami i majerankiem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso do momentu, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na głęboką patelnie, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w piórka pieczarki i smażymy często mieszając, aż się zrumienią ***

*** Mięso zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Na mięsie układamy podsmażone pieczarki z cebulką. Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego ***

*** Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 45 minut – do miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Następnie gulasz zaciągamy mąką ( do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy do garnka), zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru. Przed podaniem posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Wiejski gulasz z pieczarkami