Kurczak w aromatycznym sosie pieczarkowym
Bardzo lubię kąski kurczaka duszone na patelni, a już w szczególności skrzydełka. Takie danie podaje zazwyczaj z ziemniaczkami, ale pasować będzie tutaj także kasza lub pyzy. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg części z drobiu (u mnie filet, skrzydełka z kurczaka, a także skrzydło z indyka)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
1 cebula
ok 200g pieczarek
1,5 szklanki bulionu
1 łyżeczka mąki
2 łyżki siekanego koperku
olej do smażenia
*** Mięso dzielimy na części i oprószamy przyprawami ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Na patelni na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***
*** Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek ***
*** Podsmażone pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 40 minut – do całkowitej miękkości mięsa ***
*** Na koniec zaciągamy powstały sos. Do 1/3 szklanki wody dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ