Kurczak w aromatycznym sosie pieczarkowym


Kurczak w aromatycznym sosie pieczarkowym

Bardzo lubię kąski kurczaka duszone na patelni, a już w szczególności skrzydełka. Takie danie podaje zazwyczaj z ziemniaczkami, ale pasować będzie tutaj także kasza lub pyzy. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg części z drobiu (u mnie filet, skrzydełka z kurczaka, a także skrzydło z indyka)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie

1 cebula

ok 200g pieczarek

1,5 szklanki bulionu

1 łyżeczka mąki

2 łyżki siekanego koperku

olej do smażenia

 

 

*** Mięso dzielimy na części i oprószamy przyprawami ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Na patelni na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek ***

*** Podsmażone pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 40 minut – do całkowitej miękkości mięsa ***

*** Na koniec zaciągamy powstały sos. Do 1/3 szklanki wody dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE