Domowy makaron


Domowy makaron

Idealne dopełnienie niedzielnego rosołu. Pyszny własnoręcznie wykonany makaron nie ma sobie równych. Możemy go wykonać z zaledwie 3-4 podstawowych składniku, bez użycia specjalistycznych maszynek, wystarczy tylko deska i wałek. Polecam.

 

 

Składniki:

150g mąki pszennej (niepełna szklanka)

1 jajko

2 żółtka jaj

1 łyżka oleju

1/3 łyżeczki soli

 

 

*** Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i żółtka oraz dodajemy olej i sól. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno bardzo cienko rozwałkowujemy ***

*** Ciasto delikatnie rolujemy i kroimy w krążki ***

*** Makaron możemy gotować od razu lub podsuszyć i zostawić na później ***

*** Gotujemy w posolonym wrzątku przez około 3 minuty – do miękkości ***

*** Po ugotowaniu makaron odcedzamy ***

*** Możemy też delikatnie przelać wodą aby się nie kleił ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE