Ciasto sypane ze śliwkami


Ciasto sypane ze śliwkami

Niedawno zamieściłam przepis na moją ulubioną szarlotkę sypaną, a dziś mam dla Was małą modyfikacje, bo ciasto podobne, ale ze śliwkami. Jest równie pyszne, jak nie nawet smaczniejsze. Do tego tak proste w wykonaniu, że nawet największy laik spokojnie sobie z nim poradzi. Polecam!

Ponieważ śliwki są mniej soczyste niż tarte jabłka, postanowiłam podzielić masło na 3 części i dać je pod każdą warstwę, a nie jak w przypadku szarlotki tylko na górę. Wyszło rewelacyjne.

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

2 szklanki kaszki manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok 1 kg śliwek węgierek

250g masła – mocno schłodzonego

 

 

*** Mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski.  Wszystko razem dokładnie mieszamy. Suche składniki dzielimy na 3 części ***

*** Masło dzielimy na 3 nierówne części, jedną większą i dwie mniejsze. Wkładamy na chwilę do zamrażarki ***

*** Foremkę (moja ma wymiary 26×21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***

*** Na suche składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach pierwszą mniejszą część masła ***

*** Następnie układamy połowę przepołowionych i wypestkowanych śliwek ***

** Na śliwkach rozprowadzamy równomiernie drugą część suchych składników ***

*** Ścieramy drugą mniejszą część masła ***

*** Układamy resztę śliwek ***

*** Rozsypujemy pozostałe suche składniki ***

*** Na wierzch ścieramy pozostałą, największą część masła ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Odkładamy do przestudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE