Leśny miodownik z malinami
Smaczne i efektowne ciasto warstwowe, złożone z miodowych blatów, kremu śmietankowego i musu malinowego. Coś pysznego!
Składniki:
- Ciasto miodowo-szpinakowy:
400g mąki
ok 70 g masła
100g cukru
3 łyżki miodu
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody
ok 70g świeżego szpinaku baby
- Krem śmietankowy:
350g śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
- Mus z malinami:
300g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
1 szklanka wody
*** Przygotowujemy ciasto. Do dużej metalowej miski przekładamy pokrojone na kawałki masło, cukier, miód i wbijamy jajka ***
*** Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie stykało się z wodą. Całość podgrzewamy i mieszamy, do czasu, aż wszystko się połączy, a cukier rozpuści ***
*** Następnie wsypujemy sodę i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Masa pojaśnieje i zacznie się lekko pienić ***
*** Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej (z garnka). Szpinak przekładamy do miski i zalewamy około połową szklanki ciepłej masy jajecznej ***
*** Całość blendujemy na gładką masę. Masę szpinakową dodajemy do jajecznej, mieszamy ***
*** Do masy dodajemy około 300g mąki, mieszamy ***
*** Resztę mąki wsypujemy na blat, dodajemy ciasto i mieszamy, najlepiej z początku łopatką, bo ciasto się dość mocno klei ***
*** Ciasto zagniatamy zbierając mąkę łopatką, do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Następnie z ciasta tworzymy 6 mniej więcej równych kulek ***
*** Kulki przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***
*** Schłodzone ciasto jest twardsze, nie klei się i łatwo się wałkuje.
*** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na „kształt” prostokąta (może być bardzo nierówny, po upieczeniu będziemy je przycinać). Ciasto ma mieć taką wielkość, aby na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika zmieściły się dwa blaty ***
*** Blaty pieczemy po dwa w temperaturze 180’C przez około 8-10 minut ***
*** Po upieczeniu blaty przycinamy na kształt prostokąta. Najlepiej wyciąć sobie prostokąt z papieru, ja wzorowałam się kształtem talerza na którym potem składałam ciasto ***
*** Ścinków ciasta nie wyrzucamy, będą nam jeszcze potrzebne ***
*** Przygotowujemy masę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody ***
*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Gdy galaretka zacznie tężeć, przygotowujemy krem śmietankowy. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***
*** Połowę kremu przekładamy do woreczka z okrągłą tylką (lub po prostu w woreczku robimy niedużą dziurkę). Pierwszy blat ciasta smarujemy warstwą kremu ***
*** Dookoła robimy obwódkę z kremu z woreczka ***
*** W środku rozsmarowujemy porcje musu malinowego ***
*** Przykrywamy drugim blatem ciasta ***
*** Wszystko powtarzamy, aż do położenia ostatniego blatu ciasta ***
*** Na koniec wierzch i boki smarujemy kremem śmietankowym ***
*** Pozostałe skrawki ciasta przekładamy do malaksera ***
*** Mielimy całość na drobne okruszki ***
*** Okruszkami obkładamy ciasto z wierzchu i dokoła ***
*** Dodatkowo ciasto z wierzchu możemy przyozdobić malinami i kremem ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***