Leśny miodownik z malinami


Leśny miodownik z malinami

Smaczne i efektowne ciasto warstwowe, złożone z miodowych blatów, kremu śmietankowego i musu malinowego. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

  • Ciasto miodowo-szpinakowy:

400g mąki

ok 70 g masła

100g cukru

3 łyżki miodu

3 jajka

1 płaska łyżeczka sody

ok 70g świeżego szpinaku baby

  • Krem śmietankowy:

350g śmietany kremówki 36%

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

  • Mus z malinami:

300g mrożonych malin

2 łyżki cukru

1 galaretka malinowa

1 szklanka wody

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Do dużej metalowej miski przekładamy pokrojone na kawałki masło, cukier, miód i wbijamy jajka ***

*** Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie stykało się z wodą. Całość podgrzewamy i mieszamy, do czasu, aż wszystko się połączy, a cukier rozpuści ***

*** Następnie wsypujemy sodę i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Masa pojaśnieje i zacznie się lekko pienić ***

*** Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej (z garnka). Szpinak przekładamy do miski i zalewamy około połową szklanki ciepłej masy jajecznej ***

*** Całość blendujemy na gładką masę. Masę szpinakową dodajemy do jajecznej, mieszamy ***

*** Do masy dodajemy około 300g mąki, mieszamy ***

*** Resztę mąki wsypujemy na blat, dodajemy ciasto i mieszamy, najlepiej z początku łopatką, bo ciasto się dość mocno klei ***

*** Ciasto zagniatamy zbierając mąkę łopatką, do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Następnie z ciasta tworzymy 6 mniej więcej równych kulek ***

*** Kulki przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***

*** Schłodzone ciasto jest twardsze, nie klei się i łatwo się wałkuje.

*** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na „kształt” prostokąta (może być bardzo nierówny, po upieczeniu będziemy je przycinać). Ciasto ma mieć taką wielkość, aby na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika zmieściły się dwa blaty ***

*** Blaty pieczemy po dwa w temperaturze 180’C przez około 8-10 minut ***

*** Po upieczeniu blaty przycinamy na kształt prostokąta. Najlepiej wyciąć sobie prostokąt z papieru, ja wzorowałam się kształtem talerza na którym potem składałam ciasto ***

*** Ścinków ciasta nie wyrzucamy, będą nam jeszcze potrzebne ***

*** Przygotowujemy masę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody ***

*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Gdy galaretka zacznie tężeć, przygotowujemy krem śmietankowy. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder.  Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***

*** Połowę kremu przekładamy do woreczka z okrągłą tylką (lub po prostu w woreczku robimy niedużą dziurkę). Pierwszy blat ciasta smarujemy warstwą kremu ***

*** Dookoła robimy obwódkę z kremu z woreczka ***

*** W środku rozsmarowujemy porcje musu malinowego ***

*** Przykrywamy drugim blatem ciasta ***

*** Wszystko powtarzamy, aż do położenia ostatniego blatu ciasta ***

*** Na koniec wierzch i boki smarujemy kremem śmietankowym ***

*** Pozostałe skrawki ciasta przekładamy do malaksera ***

*** Mielimy całość na drobne okruszki ***

*** Okruszkami obkładamy ciasto z wierzchu i dokoła ***

*** Dodatkowo ciasto z wierzchu możemy przyozdobić malinami i kremem ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE