Zraziki bulgur


Zraziki bulgur

Miękkie i kruche roladki z mięsem mielonym w delikatnym i aromatycznym sosie pomidorowym. Pomysł na pyszny obiadek dla całej rodziny. Zraziki najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniaczkami lub z puree.

 

 

Składniki:

  • Zraziki

500g mięsa mielonego wieprzowego

50g kaszy bulgur

1 jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 szklanka mąki- do obtoczenia zrazików

olej do smażenia

  • Sos:

250 ml bulionu

250 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, cukier

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Kaszę bulgur gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowana kaszę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Z masy mięsnej formujemy podłużne zraziki i obtaczamy je w mące ***

*** Zraziki dość mocno ściskamy w dłoniach, aby w środku były zwarte ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zraziki z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie roladki zalewamy bulionem i zagotowujemy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę roladki na talerz, a do sosu dodajemy passatę pomidorową i koncentrat. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i cukrem (około 1 łyżeczka cukru) ***

*** Roladki przekładamy do sosu i całość podgrzewamy na niedużym ogniu przez około 5 minut ***

*** Danie posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE