Zraziki bulgur
Miękkie i kruche roladki z mięsem mielonym w delikatnym i aromatycznym sosie pomidorowym. Pomysł na pyszny obiadek dla całej rodziny. Zraziki najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniaczkami lub z puree.
Składniki:
- Zraziki
500g mięsa mielonego wieprzowego
50g kaszy bulgur
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 szklanka mąki- do obtoczenia zrazików
olej do smażenia
- Sos:
250 ml bulionu
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
1 łyżka posiekanego koperku
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Kaszę bulgur gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowana kaszę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Z masy mięsnej formujemy podłużne zraziki i obtaczamy je w mące ***
*** Zraziki dość mocno ściskamy w dłoniach, aby w środku były zwarte ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zraziki z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie roladki zalewamy bulionem i zagotowujemy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę roladki na talerz, a do sosu dodajemy passatę pomidorową i koncentrat. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i cukrem (około 1 łyżeczka cukru) ***
*** Roladki przekładamy do sosu i całość podgrzewamy na niedużym ogniu przez około 5 minut ***
*** Danie posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ