Rogaliki dwuskładnikowe
Idealnie kruche, warstwowe ciasto, które składa się zaledwie z dwóch składników. Rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, niedrogie, a przy tym przepyszne. Zdecydowanie do powtórzenia!
Składniki:
250 g serka mascarpone
ok 200g mąki pszennej + mąka do podsypania
- Dodatkowo:
Nadzienie np. konfitura, krem czekoladowy
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do oprószenia
*** Do miski wsypujemy mąkę i dokładamy serek mascarpone ***
*** Całość mieszamy widelcem ***
*** Następnie całość zagniatamy ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, owijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki ***
*** Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta (reszta zostaje w lodówce) i rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką blacie na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje nadzienia (u mnie nutella) ***
*** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika ***
*** Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** Po wystudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Z podanych składników otrzymamy dwie blachy pysznych rogalików ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ