Rogaliki dwuskładnikowe


Rogaliki dwuskładnikowe

Idealnie kruche, warstwowe ciasto, które składa się zaledwie z dwóch składników. Rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, niedrogie, a przy tym przepyszne. Zdecydowanie do powtórzenia!

 

 

Składniki:

250 g serka mascarpone

ok 200g mąki pszennej + mąka do podsypania

  • Dodatkowo:

Nadzienie np. konfitura, krem czekoladowy

1 jajko do posmarowania rogalików

cukier puder do oprószenia

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i dokładamy serek mascarpone ***

*** Całość mieszamy widelcem ***

*** Następnie całość zagniatamy ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, owijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki ***

*** Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta (reszta zostaje w lodówce) i rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką blacie na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje nadzienia (u mnie nutella) ***

*** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie.  Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika ***

*** Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Z podanych składników otrzymamy dwie blachy pysznych rogalików ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE