Frykadelki w sosie śmietankowo-koperkowym


Frykadelki w sosie śmietankowo-koperkowym

Delikatne mięsno-ryżowe klopsiki w kremowym i bardzo smacznym sosie. Świetnie smakują zarówno z ziemniaczkami, jak z i ryżem lub po prostu podane ze świeżym pieczywkiem. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 350g mięsa mielonego 

1 jajko 

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 łyżka bułki tartej

1 cebula

1 łyżka masła

50g ryżu

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

ok 450 ml wody

1 łyżka soli ziołowej (lub sól i suszone zioła prowansalskie)

ok 30ml słodkiej śmietanki

2 łyżki posiekanego koperku

 

*** Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce masła. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko (u mnie dwa małe), podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do masy mięsnej ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy je w mące ***

*** W garnku zagotowujemy wodę z solą ziołową i wrzucamy klopsiki ***

*** Gotujemy całość na niewielkim ogniu przez około 15 minut pod przykryciem ***

*** Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy tyle samo wody, wsypujemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego sosu z garnka, dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do garnka z klopsikami, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze trochę wody ***

*** Wsypujemy siekany koperek, delikatnie mieszamy ***

*** W razie potrzeby możemy doprawić do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE