Frykadelki w sosie śmietankowo-koperkowym
Delikatne mięsno-ryżowe klopsiki w kremowym i bardzo smacznym sosie. Świetnie smakują zarówno z ziemniaczkami, jak z i ryżem lub po prostu podane ze świeżym pieczywkiem. Danie palce lizać!
Składniki:
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
1 łyżka masła
50g ryżu
pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików
ok 450 ml wody
1 łyżka soli ziołowej (lub sól i suszone zioła prowansalskie)
ok 30ml słodkiej śmietanki
2 łyżki posiekanego koperku
*** Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce masła. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko (u mnie dwa małe), podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do masy mięsnej ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy je w mące ***
*** W garnku zagotowujemy wodę z solą ziołową i wrzucamy klopsiki ***
*** Gotujemy całość na niewielkim ogniu przez około 15 minut pod przykryciem ***
*** Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy tyle samo wody, wsypujemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego sosu z garnka, dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do garnka z klopsikami, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze trochę wody ***
*** Wsypujemy siekany koperek, delikatnie mieszamy ***
*** W razie potrzeby możemy doprawić do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ