Orzechowiec gotowany
Rewelacyjne połączenia dwóch na pozór różnych ciast: sernika gotowanego i orzechowca, czyli delikatne miodowe blaty, przełożone pyszną masą serową. Po nocy w lodówce ciasto mięknie, a smaki świetnie się ze sobą łączą i ciacho jest naprawdę pyszne. Polecam wypróbować!
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki miodu
150g cukru
- Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich
100g cukru
100g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
- Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
200g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
*** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz miękkie masło lub margarynę i masę miodowo-mleczną ***
*** Całość zagniatamy razem na gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut ***
*** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek (u mnie o wymiarach ok 30 x 25 cm) ***
*** Przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i miodem ***
*** Następnie dodajemy orzechy i gotujemy przez chwilę do momentu rozpuszczenia się cukru ***
*** Całość odstawiamy do przestudzenia, a następnie wykładamy na jeden blat ciasta ***
*** Dwa blaty bez orzechów pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy ***
*** Przygotowujemy masę serową. Do garnka przekładamy masło oraz cukier ( u mnie brązowy, ale może być zwykły) ***
*** Całość podgrzewamy delikatnie mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą ***
*** Dodajemy ser mielony, delikatnie mieszamy ***
*** Do masy serowej wbijamy 3 jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką cały czas podgrzewając ***
*** W osobnej miseczce mieszamy mleko z budyniami i mąką ***
*** Masę serową podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliła, gdy zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone w mleku budynie i mieszamy. Gotujemy już na mniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy na około 10 minut do lekkiego przestudzenia ***
*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim połowę masy serowej, wyrównujemy ***
*** Przykrywamy drugim blatem ciasta ***
*** Wykładamy drugą część masy serowej, wyrównujemy ***
*** Całość przykrywamy ostatnim blatem, tym z masą orzechową ***
*** Wkładamy do lodówki na całą noc, aby blaty ciasta zmiękły i smaki się połączyły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ