Roladki mielone w kapuście


Roladki mielone w kapuście

Aromatyczne i dobrze przyprawione mięso, zrolowane w kapuście, podsmażone i uduszone w pysznym sosie. Może to danie trochę przypomina klasyczne gołąbki, ale jednak smakuje inaczej, a roladki robi się chyba szybciej i sprawniej. Spróbujcie sami!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko 

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 łyżka bułki tartej

1 cebula

1 łyżka masła

biała kapusta

1/3 szklanki bulionu

1 szklanka passaty pomidorowej

pół łyżeczki cukru

koperek do posypania

 

 

*** Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce masła. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko (u mnie dwa małe), podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Kapustę podgotowujemy w garnku, żeby liście zmiękły ***

*** Liście przekrawamy na pół i wycinamy twarde części ***

*** Na każdym liściu układamy porcję mięsa ***

*** Mięso z liściem kapusty rolujemy ***

*** Roladki układamy ciasno w wysmarowanym masłem garnku ***

*** Podsmażamy przez chwilę, uważając, aby roladki się nie przypaliły ***

*** Wlewamy bulion, zagotowujemy. Dodajemy passatę pomidorową ***

*** Dusimy całość na małej mocy palnika przez około 40 minut ***

*** Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

KOMENTARZE