Roladki mielone w kapuście
Aromatyczne i dobrze przyprawione mięso, zrolowane w kapuście, podsmażone i uduszone w pysznym sosie. Może to danie trochę przypomina klasyczne gołąbki, ale jednak smakuje inaczej, a roladki robi się chyba szybciej i sprawniej. Spróbujcie sami!
Składniki:
ok 0,5 kg mięsa mielonego
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
1 łyżka masła
biała kapusta
1/3 szklanki bulionu
1 szklanka passaty pomidorowej
pół łyżeczki cukru
koperek do posypania
*** Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce masła. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko (u mnie dwa małe), podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Kapustę podgotowujemy w garnku, żeby liście zmiękły ***
*** Liście przekrawamy na pół i wycinamy twarde części ***
*** Na każdym liściu układamy porcję mięsa ***
*** Mięso z liściem kapusty rolujemy ***
*** Roladki układamy ciasno w wysmarowanym masłem garnku ***
*** Podsmażamy przez chwilę, uważając, aby roladki się nie przypaliły ***
*** Wlewamy bulion, zagotowujemy. Dodajemy passatę pomidorową ***
*** Dusimy całość na małej mocy palnika przez około 40 minut ***
*** Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ