Serowe kotleciki szu szu


Serowe kotleciki szu szu

Te kotleciki, to chyba najbardziej lubią dzieci, bo są kruche, soczyste i pysznie rumiane. Do tego nieduże, więc idealnie pasują do małych rączek. Mój synek zawsze chętnie się nimi zajada. Możemy je podać na obiad, na przykład z frytkami i surówką, albo jako przekąska na przyjęciu.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

olej do smażenia

  • Ciasto:

1/3 szklanki drobno startego sera żółtego

3 żółtka jaj

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki

po szczypcie pieprzu i chilli

 

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w około 2 centymetrowe plastry ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy ***

*** Do miseczki przekładamy składniki na ciasto: żółtka, mąkę ziemniaczaną, olej, jogurt, ser i przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Mięso przekładamy do ciasta, delikatnie mieszamy i odkładamy całość na około pół godziny ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim kotleciki w cieście ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • Top 10 najlepszych

 

KOMENTARZE