Chrupiący kulkowiec bez pieczenia
Przekładaniec śmietankowo-budyniowy z czekoladą i pysznymi chrupiącymi kulkami w środku. To ciasto to prawdziwy sztos! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a w dodatku jest szybie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam!
Składniki:
Użyłam foremki o wymiarach 21x25cm
herbatniki – ok 50 sztuk
1 opakowanie kulek czekoladowych np Maltesers
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
0,5 litra mleka
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek cukru
100g masła
250g śmietanki kremówki 30 lub 35%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
- Polewa:
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
50 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru + ok 1 łyżka śmietanki
*** Budyń. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budyń, z mąką, żółtkiem i cukrem. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem ***
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników (użyłam foremki o wymiarach 21x25cm) ***
*** Na herbatnikach rozprowadzamy ciepły budyń ***
*** Na budyniu układamy warstwę herbatników ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę, dodajemy śmietan fix oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu ***
*** Krem rozprowadzamy na herbatnikach ***
*** Posypujemy kulkami czekoladowymi, wyrównujemy łyżką ***
*** Układamy kolejną warstwę herbatników ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu ***
*** W miseczce mieszamy cukier puder z niewielką ilością śmietanki, do uzyskania gęstego ale lejącego lukru ***
*** Kremem czekoladowym polewamy ciasto, wyrównujemy łyżką. Lukier przekładamy do woreczka, robimy małą dziurkę i wylewamy na ciasto tworząc paseczki ***
*** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki rozmazujemy paseczki tworząc wzorek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ