Chrupiący kulkowiec bez pieczenia


Chrupiący kulkowiec bez pieczenia

Przekładaniec śmietankowo-budyniowy z czekoladą i pysznymi chrupiącymi kulkami w środku. To ciasto to prawdziwy sztos! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a w dodatku jest szybie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam!

 

 

Składniki:

Użyłam foremki o wymiarach 21x25cm

herbatniki – ok 50 sztuk

1 opakowanie kulek czekoladowych np Maltesers

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

0,5 litra mleka

1 żółtko

1 łyżka mąki pszennej

5 łyżek cukru

100g masła

250g śmietanki kremówki 30 lub 35%

1 śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

  • Polewa:

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

50 ml śmietanki

2 łyżki cukru pudru + ok 1 łyżka śmietanki

 

 

*** Budyń. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budyń, z mąką, żółtkiem i cukrem. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników (użyłam foremki o wymiarach 21x25cm) ***

*** Na herbatnikach rozprowadzamy ciepły budyń ***

*** Na budyniu układamy warstwę herbatników ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę, dodajemy śmietan fix oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu ***

*** Krem rozprowadzamy na herbatnikach ***

*** Posypujemy kulkami czekoladowymi, wyrównujemy łyżką ***

*** Układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu ***

*** W miseczce mieszamy cukier puder z niewielką ilością śmietanki, do uzyskania gęstego ale lejącego lukru ***

*** Kremem czekoladowym polewamy ciasto, wyrównujemy łyżką. Lukier przekładamy do woreczka, robimy małą dziurkę i wylewamy na ciasto tworząc paseczki ***

*** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki rozmazujemy paseczki tworząc wzorek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE