Sałatka ryżowa z porem i ogórkiem
Bardzo lubię sałatki z makaronem ryżowym. Są lekkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Moja dzisiejsza propozycja, to smakowita, kolorowa sałatka z jajkami i warzywami, która świetnie smakuje z bagietką czosnkową lub jako dodatek do grilla. Jest prosta oraz szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Polecam!
Składniki:
100g makaronu ryżowego nitki
10 cm pora (jasna część)
2-3 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
3-4 jajka ugotowane na twardo
1 szklanka kukurydzy konserwowej
pół pęczka koperku
- Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***
*** Odsączony i ostudzony makaron kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski ***
*** Pora drobno kroimy, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę ***
*** Ogórki i rzodkiewki drobno kroimy ***
*** Do miski z makaronem dodajemy pokrojone ogórki, rzodkiewki, pora, jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, miód, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatką ***
*** Sałatkę mieszamy z sosem i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ