Sałatka ryżowa z porem i ogórkiem


Sałatka ryżowa z porem i ogórkiem

Bardzo lubię sałatki z makaronem ryżowym. Są lekkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Moja dzisiejsza propozycja, to smakowita, kolorowa sałatka z jajkami i warzywami, która świetnie smakuje z bagietką czosnkową lub jako dodatek do grilla. Jest prosta oraz szybka w przygotowaniu i rewelacyjna  w smaku. Polecam!

 

 

Składniki:

100g makaronu ryżowego nitki

10 cm pora (jasna część)

2-3 ogórki gruntowe

pęczek rzodkiewek

3-4 jajka ugotowane na twardo

1 szklanka kukurydzy konserwowej

pół pęczka koperku

  • Sos:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

 

*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***

*** Odsączony i ostudzony makaron kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski ***

*** Pora drobno kroimy, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę ***

*** Ogórki i rzodkiewki drobno kroimy ***

*** Do miski z makaronem dodajemy pokrojone ogórki, rzodkiewki, pora, jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie  mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, miód, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatką ***

*** Sałatkę mieszamy z sosem i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE