Sałatka ze świeżym ogórkiem i brokułem
Ta sałatka sprawdza się na każdym przyjęciu. Jest świetna jako dodatek do grilla, albo jako przystawka do bagietki na imprezie. Może też być podana na rodzinnej kolacji lub spakowana na drugie śniadanie do pracy. Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
200g drobnego makaronu (u mnie orzo – makaron w kształcie ryżu)
1 brokuł
2-3 ogórki
3-4 jajka
1 szklanka kukurydzy konserwowej
pęczek rzodkiewek
sól, pieprz
- Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 przeciśnięty ząbek czosnku
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy ***
*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut, aż będzie miękki ale nie rozpadający się ***
*** Brokuła odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę ***
*** Ogórki również kroimy w kosteczkę ***
*** Rzodkiewki kroimy w niedużą kostkę ***
*** Do dużej miski przekładamy makaron i odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy wystudzonego brokuła, pokrojone ogórki oraz jajka i rzodkiewkę oraz posiekany koperek ***
*** W osobnej miseczce umieszczamy składniki sosu: jogurt, majonez, miód, musztardę i przeciśnięty czosnek ***
*** Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Przed podaniem sałatkę przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Na ile porcji jest przepis?
Debil