Polędwiczki po bałkańsku
O jak ja lubię takie dania mięsne z warzywami. Do tego tylko ziemniaczki z koperkiem lub pyzy i już mamy cały obiadek, nie koniecznie trzeba robić dodatkową surówką, choć jak wiadomo warzyw nigdy za dużo. Kruche i soczyste bitki z polędwiczki wieprzowej, duszone w pysznym i aromatycznym sosie. Danie palce lizać!
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1 cebula
po połowie papryki żółtej, czerwonej i zielonej
kilka pieczarek
1-2 ogórki kiszone
1,5 szklanki bulionu
mąka do obtoczenia mięsa
1 łyżka posiekanego koperku
olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
*** Polędwice kroimy w niezbyt cienkie plastry ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy ***
*** Rozbite polędwiczki delikatnie przyprawiamy z dwóch stron ***
*** Następnie mięso kolejno obtaczamy w mące ***
*** Polędwiczki obsmażamy partiami ***
*** Smażymy krótko, na dużej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę ***
*** Po chwili dodajemy pieczarki oraz paprykę ***
*** Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Wlewamy bulion i zagotowujemy ***
*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso ***
*** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na plasterki ogórki ***
*** Następnie powstały sos zaciągamy. W kubku mieszamy łyżkę mąki z niewielką ilością wody (ok 1/4 szklanki) i wlewamy całość na patelnie, zagotowujemy ***
*** Danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami ***
*** Posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ