Polędwiczki po bałkańsku


Polędwiczki po bałkańsku

O jak ja lubię takie dania mięsne z warzywami. Do tego tylko ziemniaczki z koperkiem lub pyzy i już mamy cały obiadek, nie koniecznie trzeba robić dodatkową surówką, choć jak wiadomo warzyw nigdy za dużo. Kruche i soczyste bitki z polędwiczki wieprzowej, duszone w pysznym i aromatycznym sosie. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

1 cebula

po połowie papryki żółtej, czerwonej i zielonej

kilka pieczarek

1-2 ogórki kiszone

1,5 szklanki bulionu

mąka do obtoczenia mięsa

1 łyżka posiekanego koperku

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

 

 

*** Polędwice kroimy w niezbyt cienkie plastry ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy ***

*** Rozbite polędwiczki delikatnie przyprawiamy z dwóch stron ***

*** Następnie mięso kolejno obtaczamy w mące ***

*** Polędwiczki obsmażamy partiami ***

*** Smażymy krótko, na dużej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę ***

*** Po chwili dodajemy pieczarki oraz paprykę ***

*** Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Wlewamy bulion i zagotowujemy ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso ***

*** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na plasterki ogórki ***

*** Następnie powstały sos zaciągamy. W kubku mieszamy łyżkę mąki z niewielką ilością wody (ok 1/4 szklanki) i wlewamy całość na patelnie, zagotowujemy ***

*** Danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami ***

*** Posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE