Coleslaw z czerwoną kapustą


Coleslaw z czerwoną kapustą

Coleslaw to znana i lubiana surówka, tym razem mam dla Was trochę inną wersję, z dodatkiem czerwonej kapusty i doprawioną pysznym kremowym sosem. Świetny dodatek praktycznie do każdego obiadu, a także do grilla oraz burgerów lub hot-dogów. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki małej białej kapusty

1/4 główki czerwonej kapusty

2 marchwie

pół pęczka koperku

sól, pieprz

  • Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

sok z połowy cytryny

1 łyżka miodu

 

 

*** Białą kapustę szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***

*** Czerwoną kapustę również drobno szatkujemy i dodajemy do miski ***

*** Całość posypujemy łyżką soli, mieszamy i odkładamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie dodajemy startą na tarce marchew ***

*** Oraz drobno posiekany koperek ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz miód ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Sos dodajemy do warzyw ***

*** Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE