Torcik brownie – koszyczek truskawek


Torcik brownie – koszyczek truskawek

Śliczny i pomysłowy torcik przypominający koszyczek z truskawkami.Efekt wow murowany. Wcale nie trudny do zrobienia, a przy tym bardzo efektowny i smaczny. Mój torcik był niespodzianą z okazji Dnia Ojca, wszyscy myśleli, że to prawdziwy koszyk truskawek ;))

 

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Krem śmietankowy:

100ml śmietanki kremówki

100g serka mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru

ulubione owoce (u mnie mrożone maliny)

  • Polewa czekoladowa:

100g czekolady mlecznej

50 ml śmietanki kremówki

  • Dodatkowo:

250g beżowej masy cukrowej

truskawki

 

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Całość przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Po wystudzeniu ciasto przecinamy wzdłuż krótszego boku na trzy części (można też przeciąć na dwie części jeśli chcemy uzyskać większy torcik, ja przecięłam na 3 części i wykorzystałam tylko dwie z nich, resztę zjedliśmy na sucho bo ciasto jest naprawdę pyszne) ***

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem ***

*** Jedną część ciasta zostawiamy w blaszce i smarujemy kremem ***

*** Na krem wykładamy owoce, u mnie są to mrożone maliny (wykładam je bez rozmrażania) i wyrównujemy ***

*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, można też zostawić w lodówce do następnego dnia ***

*** Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, przekładamy na podkład i zostawiamy na około 15 minut, aby się trochę ociepliło ***

*** W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy na małym ogniu czekoladę ze śmietanką, mieszamy, a jak powstanie jednolita masa to zdejmujemy z palnika i odkładamy na parę minut do przestudzenia. Następnie smarujemy polewą wierzch ciasta i boki ***

*** Masę cukrową rozwałkowujemy i wycinamy z niej paski. Paski przyklejamy do polewy dookoła torcika, momentami można sobie trochę usztywnić ciasto patyczkami do szaszłyków. Rączkę najlepiej także usztywnić patyczkiem lub po prostu jakąś tekturką ***

*** Na koniec układamy truskawki i gotowe. Przed podaniem torcik przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE