Torcik brownie – koszyczek truskawek
Śliczny i pomysłowy torcik przypominający koszyczek z truskawkami.Efekt wow murowany. Wcale nie trudny do zrobienia, a przy tym bardzo efektowny i smaczny. Mój torcik był niespodzianą z okazji Dnia Ojca, wszyscy myśleli, że to prawdziwy koszyk truskawek ;))
Składniki:
- Ciasto brownie:
3 jaja
80ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml soku pomarańczowego lub ananasowego
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
150g mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Krem śmietankowy:
100ml śmietanki kremówki
100g serka mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
ulubione owoce (u mnie mrożone maliny)
- Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki
- Dodatkowo:
250g beżowej masy cukrowej
truskawki
*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***
*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***
*** Dodajemy cukier, mieszamy ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***
*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Całość przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 40 minut ***
*** Po wystudzeniu ciasto przecinamy wzdłuż krótszego boku na trzy części (można też przeciąć na dwie części jeśli chcemy uzyskać większy torcik, ja przecięłam na 3 części i wykorzystałam tylko dwie z nich, resztę zjedliśmy na sucho bo ciasto jest naprawdę pyszne) ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem ***
*** Jedną część ciasta zostawiamy w blaszce i smarujemy kremem ***
*** Na krem wykładamy owoce, u mnie są to mrożone maliny (wykładam je bez rozmrażania) i wyrównujemy ***
*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, można też zostawić w lodówce do następnego dnia ***
*** Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, przekładamy na podkład i zostawiamy na około 15 minut, aby się trochę ociepliło ***
*** W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy na małym ogniu czekoladę ze śmietanką, mieszamy, a jak powstanie jednolita masa to zdejmujemy z palnika i odkładamy na parę minut do przestudzenia. Następnie smarujemy polewą wierzch ciasta i boki ***
*** Masę cukrową rozwałkowujemy i wycinamy z niej paski. Paski przyklejamy do polewy dookoła torcika, momentami można sobie trochę usztywnić ciasto patyczkami do szaszłyków. Rączkę najlepiej także usztywnić patyczkiem lub po prostu jakąś tekturką ***
*** Na koniec układamy truskawki i gotowe. Przed podaniem torcik przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ