Sałatka ziemniaczano-ogórkowa


Sałatka ziemniaczano-ogórkowa

Świetna jako dodatek do ryb i mięs z grilla, albo jako przystawka na przyjęcie. Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi lub kiszonymi i rzodkiewkami, doprawiona pysznym sosem, zachwyca zarówno smakiem jak i aromatem. Polecam!

 

 

Składniki:

5 średniej wielkości ziemniaków

4 ogórki małosolne (lub kiszone)

1 jabłko

1 czerwona cebula

pęczek rzodkiewek

pół pęczka koperku

sól, pieprz

  • Sos:

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1-2 ząbki czosnku

 

 

*** Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i po całkowitym wystudzeniu kroimy w kostkę ***

*** Ogórki także kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do miski z ziemniakami ***

*** Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Rzodkiewki również drobno kroimy ***

*** Cebulę siekamy i wszystko przekładamy do miski ***

*** Dodajemy także drobno posiekany koperek ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem ***

*** Sos dodajemy do sałatki ***

*** Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE