Rogaliki drożdżowe z rabarbarem


Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Puszyste i ekstra maślane rogaliki nadziewane aromatycznym rabarbarem. Świetne połączenia słodkiego i delikatnego ciasta z lekko kwaskowym owocem (choć rabarbar to chyba warzywo ;))

 

 

Składniki:

3 pełne szklanki mąki pszennej

7g suchych drożdży – 1 opakowanie

1 jajko

pół szklanki cukru

szczypta soli

130g masła

1 szklanka mleka

  • Nadzienie:

5 łodyg rabarbaru

4 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania rogalików

cukier puder do posypania

 

 

*** Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem ***

*** Całość gotujemy przez około 2 minuty, aż rabarbar zmięknie ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku,  zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką ***

*** Gotowe ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkujemy rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Prostokąt przecinamy wzdłuż na pół i kroimy na trójkąciki ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po kilka kawałków rabarbaru ***

*** Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki ***

*** Zawinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Gotowe rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE