Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Podsyłam kolejny pomysł na przetworzenie mięsa, które zostało Wam z obiadu. U mnie są to kotlety drobiowe, pokroiłam je i dołożyłam do farszu, wyszło mega smacznie. Możemy też użyć mięso z rosołu, pieczonego lub smażonego.
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
1 filet gotowany z kurczaka (zamiennie może być pieczony lub smażony)
10dkg pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
- Dodatkowo:
3 łyżki startego żółtego sera
domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Gdy grzyby zrumienią się, zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka (u mnie kotleciki drobiowe z poprzedniego obiadu) ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Na środku każdego naleśnika układamy plaster żółtego sera i porcje farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w koperty – najpierw boki do środka, a potem górę i dół. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ