Steki z karkówki w sosie musztardowym


Steki z karkówki w sosie musztardowym

Delikatne i miękkie mięsko duszone w rewelacyjnym sosie, to pomysł na proste i mega pyszne danie obiadowe. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1,5 kg karkówki

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

2-3 łyżeczki musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

2 łyżki mąki

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

olej do smażenia

1 łyżka siekanej pietruszki

 

 

*** Karkówkę kroimy na niezbyt grube plastry ***

*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem ***

*** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę oraz czosnek ***

*** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość do garnka z mięsem. Dodajemy liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego ***

*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i dusimy całość pod przykryciem podlewając bulionem, przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie mięso na chwilę przekładamy na talerz, a do powstałego sosu dodajemy musztardę i przyprawiamy całość w razie potrzeby solą i pieprzem – do smaku ***

*** Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do sosu ***

*** Dokładnie mieszamy i zagotowujemy, aby sos zgęstniał ***

*** Dokładamy ponownie mięso, całość podgrzewamy i na końcu posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE