Steki z karkówki w sosie musztardowym
Delikatne i miękkie mięsko duszone w rewelacyjnym sosie, to pomysł na proste i mega pyszne danie obiadowe. Polecam!
Składniki:
ok 1,5 kg karkówki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
1 szklanka bulionu
2-3 łyżeczki musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
olej do smażenia
1 łyżka siekanej pietruszki
*** Karkówkę kroimy na niezbyt grube plastry ***
*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem ***
*** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę oraz czosnek ***
*** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość do garnka z mięsem. Dodajemy liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego ***
*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i dusimy całość pod przykryciem podlewając bulionem, przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie mięso na chwilę przekładamy na talerz, a do powstałego sosu dodajemy musztardę i przyprawiamy całość w razie potrzeby solą i pieprzem – do smaku ***
*** Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do sosu ***
*** Dokładnie mieszamy i zagotowujemy, aby sos zgęstniał ***
*** Dokładamy ponownie mięso, całość podgrzewamy i na końcu posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ