Młode ziemniaczki z boczkiem i kapustą


Młode ziemniaczki z boczkiem i kapustą

Smaczne i kolorowe wiosenne danie jednogarnkowe. Pyszny i szybki w przygotowaniu obiadek z młodych warzyw okraszonych boczkiem.  Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

1 cebula

20 dkg boczku wędzonego

1 marchew

1 główka młodej kapusty

pół pęczka koperku

1/4 szklanki wody

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

 

*** Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ***

*** W międzyczasie boczek kroimy w plasterki i wytapiamy na patelni ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy dodajemy startą na tarce marchew ***

*** Dokładamy także grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Dodajemy masło, delikatnie solimy oraz pieprzymy i podsmażamy całość przez około 1 minutę ciągle mieszając ***

*** Wsypujemy posiekany koperek, wlewamy wodę, zagotowujemy ***

*** Dusimy całość na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną ***

*** Dokładamy ugotowane ziemniaki ***

*** Mieszamy, podsmażamy całość razem przez chwilę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE