Młode ziemniaczki z boczkiem i kapustą
Smaczne i kolorowe wiosenne danie jednogarnkowe. Pyszny i szybki w przygotowaniu obiadek z młodych warzyw okraszonych boczkiem. Polecam!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula
20 dkg boczku wędzonego
1 marchew
1 główka młodej kapusty
pół pęczka koperku
1/4 szklanki wody
1 łyżka masła
sól, pieprz
*** Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ***
*** W międzyczasie boczek kroimy w plasterki i wytapiamy na patelni ***
*** Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy dodajemy startą na tarce marchew ***
*** Dokładamy także grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Dodajemy masło, delikatnie solimy oraz pieprzymy i podsmażamy całość przez około 1 minutę ciągle mieszając ***
*** Wsypujemy posiekany koperek, wlewamy wodę, zagotowujemy ***
*** Dusimy całość na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną ***
*** Dokładamy ugotowane ziemniaki ***
*** Mieszamy, podsmażamy całość razem przez chwilę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ